Fagymentes - HU -

 

Ha a fagyvédelemről beszélünk, az egyetlen fontos hőmérséklet-adat a nedves hőmérsékleté; azt feltételezzük ugyanis, hogy a védekezés ideje alatt a növények vizet keringetnek, így a növényi szervek hőmérsékletét - ami mindig alacsonyabb a levegő hőmérsékleténél - jobban közelíti a nedves hőméréklet. A fentiek fényében, ha a száraz levegő hőmérsékletét vesszük alapul a védekezéskor - ami ha a relatív nedvesség nem 100%, akkor mindig magasabb, mint a nedves hőmérséklet -, a lehető legnagyobb hibát követjük el. Mivel a legtöbb fagykár-enyhítő rendszer saját hőmérséklet-szenzora egyszerű „száraz hőmérő”, úgy döntöttünk, hogy saját riasztót tervezünk, ami a nedves hőmérsékletet veszi alapul, és ez alapján értesíti a felhasználót a beavatkozás szükségességéről.

A szenzoregyüttes - TFA 31.4012.02 & TFA 30.3312.02

A mérésekért felelős szenzorokat hazai forgalmazókon keresztül, a TFA-Dostmanntól szerezzük be. A rendszerhez használt rádiós hőmérséklet-páratartalom-szenzor (TFA 30.3312.02) a gyártó zászlóshajójának számít a WeatherHub - eredetileg otthonfelügyeleti rendszerek - termékkategóriában. Precíz méréseket, stabil rendelkezésre állást biztosít, 878 MHz-es rádiójával pedig virágzó, levélben lévő gyümölcsösben kipróbáltan akár 100-150 méteres hatótáv is elérhető a bázisállomástól számítva. A WeatherHub eszközök általános kezelési útmutatója ide kattintva, a TFA 30.3312.02 szenzor részletes leírása ide kattintva tekinthető meg és tölthető le.

TFA minőségjelzések:

Ahogy az adatokat gyűjtjük

A mért adatok interneten kerülnek továbbításra a TFA szerverére, ahonnan az utlsó mért adatokat a saját adatbázisunkba mentjük 15 percenként. Ezeket az adatokat saját szerverünkön két napig tároljuk, majd töröljük. Mivel az adattovábbítás internet alapú, amire a szenzorokon és a bázisállomáson kívül szüksége van ahhoz, hogy telepíteni tudjuk Önnél a rendszert, az hálózati áram a vevőegységnek, valamint ha nincs a területen internet kiéptve, LAN csatlakozós 4G modem - mint például ez az általunk már kipróbált és stabilan működő, de olcsóbb típus, vagy a szintén kipróbált, de kicsit irodai routerre hajazó másik típus. Persze úgy is dölthet, hogy ránk, vagy harmadik félre bízza az internet kiépítését, ebben is szívesen segítünk -, hálózati lefedettség (lefedettségi térképek a szolgáltatóra kattintva: Telekom Telenor Vodafone), és egy mobilinternetes SIM kártya (ha csak erre lesz használva az internet, akkor a legkisebb havi kerettel elérhető csomag elég).

Ahogy az adatokból végül riasztás lesz

Negyedóránként rendelkezésre állnak tehát kertjéből a hőmérséklet és relatív nedvesség adatok. Ez a két változó szükséges ahhoz, hogy egy formula segítségével a nedves hőmérsékletet - ami alapján a riasztást szeretnénk üzemeltetni - megadhassuk. A számított nedves hőmérséklet értékeket nem tároljuk az adatbázsban, azokat minden esetben a hőmérséklet és relatív nedvesség változókból származtatjuk.
Profiljára bejeletkezve megadhatja, majd az aktuális fenológiai fázishoz igazítva aktualizálhatja a nedves hőmérséklet riasztási értékét. A beállított riasztási szint alapján figyeljük az adatbázist. Amint a származtatott nedves hőmérséklet-érték a beállított érték alá csökken, automata E-mail értesítést küldünk a megadott címére.
Profilján nyomon követheti az emúlt másfél nap mért adatait is. Külön-külön, valamint egyesített diagramokon láthatók az egyes mérőpontjain mért hőmérséklet és relatív nedvesség adatokból származtatott nedves hőmérséklet értékek.
Ezen felül rendelkezésére bocsátunk egy ötnapos GFS (Global Forecast System) automata időjárás előrejelzést. Mivel a globális modellek térbeli felbontása igen durva, ez a modell önmagában alkalmatlan lenne a helyi viszonyok lekövetésére, ennek kiküszöbölése érdekében a rendelkezésre álló helyben mért adatokkal korrigáljuk a GFS numerikus előrejelzését, így jelentősen javítva a minimumhőmérséket előrejelzés hatékonyságát.

Akik a Fagymentest választották