Fagymentes - HU -

 


Üdvözlöm oldalamon!

Engedje meg, hogy bemutatkozzam, Ország Ferenc, okleveles meteorológus vagyok. A mezőgazdaság már gyermekkorom óta közel áll hozzám; nagyapám néhány hektáron termesztett szilvát, almát és diót, amit később édesanyám vett át tőle. Már az általános iskolai évek alatt szinte minden nyarat a gyümöcsösökben töltöttem, ahol mindig lenyűgözött a természet folyamatos változása. Bár később a természettudományos pálya irodaibb változatát választottam, a családi gazdaságban továbbra is szívesen veszem ki a részem a munkából. Meteorológus diplomámat 2016-ban szereztem, azóta főállásban Szolnokon repülésmeteorológusként dolgozom. Ahogy a repülésben játszott szerepét, úgy az agráriumra gyakorolt hatásait sem lehet az időjárástól elvitatni. Ugyan a nagy szerelem a repülés maradt, már az egyetem alatt elkezdtem agrometeorológiai műszerekkel és megoldásokkal foglalkozni. A tavaszi fagykárenyhítés is ekkor került előtérbe: kedves barátom, sporttársam és – mostmár mondhatom – kollégám, Weppert Sándor kért meg, hogy készítsek neki előrejelzéseket a kora tavaszi fagyok elleni védekezéshez. Ahogy teltek az évek, egyik évben kért előrejelzéseket, másik évben ez elmaradt, de időről-időre kicseréltük a tapasztalatainkat, ami végül a honlapon elérhető számos anyag, előrejelzés és mérőrendszer fejlesztésében csúcsosodott ki 2020 végére.

A felvetés roppant egyszerű: szükség van egy olcsó, megbízható, könnyen kezelhető fagyriasztó rendszerre, ami a levegő nedves hőmérsékletét veszi figyelembe. Elárulom, a megoldás sem sokkal bonyolultabb: kerestünk egy szimpatikus árfekvésű eszközt, amit némi átalakítással, stabil, akár szigetüzemű működésre is képes mérőrendszerré fejlesztettünk. A varázslat azonban, ahogy ezt a főoldalon is írom, a szoftvernél kezdődik: A mérőrendszer adatait gyűjtjük, számításokat végzünk, rövid ideig tároljuk, a tárolt adatokat feldolgozva pedig automatizált e-mail riasztásokat adunk ki a nedves hőmérséklet alapján.

További fejlesztési terveink is vannak. Sándor jelenleg is egy többféle igényt kielégítő fagykárenyhítő szélgép-család kialakításán dolgozik, ami a 21. század követelményeinek megfelelően -ha nem is az első daraboktól, de később- akár az ültetvényben mért nedves hőmérséklet alapján autonóm üzemben is működhet.

Amennyiben munkánk felkeltette érdeklődését, keressen bátran az alábbi elérhetőségeken: