Fagymentes - HU -

 


Különböző kultúrákra vonatkozó kritikus hőmérséklet értékek


Az alacsony hőmérséklet jelentős károkat okozhat ültetvényünkben, ám ezek a lehűlés mértékétől, a növény alkalmazkodó képességétől változók lehetnek. Több, trópusi területről származó gyümölcs és keleti fűszer szenved fiziológiai sérülést már akár +13°C alatt, ám valódi fagykárról minden esetben kizárólag 0°C alatt beszélünk. Amikor ültetvényünk hőmérséklete fagypont alá csökken, a növényi szervek lehűlésével a sejtközötti járatokban és a sejtplazmában lévő víz megfagy. A lehűlés során a jégkristályok képződése a sejtközötti járatokban kezdődik, melynek révén a megváltozott nyomásviszonyok miatt egyre több víz diffundál a sejtekből a sejtközötti járatokba. Amennyiben a sejt vízvesztése – a fagyos időszak rövidsége vagy a fagy gyengesége miatt – nem túl nagy, a felmelegedés után képes újra vizet felvenni, és ideális telítettségét helyreállítani. Hosszabb időn át tartó, vagy jelentősebb fagy okozta vízvesztés esetén azonban a sejt elpusztul. Ezen felül a szövetek nagyon erős és hirtelen lehűlése esetén a sejtekben található szabad víz is megfagy, és a képződő jégkristályok tönkreteszik a sejt szerkezetét.

A hőmérsékleti értéket, amit a nedves levegő felvenne, ha abba állandó nyomáson vizet párologtatnánk be addig, míg telítetté nem válik, nedves hőmérsékletnek nevezünk. Azt feltételezzük, hogy a növény nedvességet keringet, így a növény szöveti hőmérséklete általában sokkal közelebb van a nedves, mint a száraz hőmérséklethez, tehát sokkal pontosabban fejezi ki a növényi szerv valós hőmérsékletét, ezért ajánlott minden fagyvédekezéssel kapcsolatos döntést a nedves hőmérsékletre alapozni.

A növényi szervnek azon hőmérsékletét, ameddig még lehűthető anélkül, hogy a sejtközötti járatokban található víz és maga a sejtnedv megfagyna, kritikus hőmérsékletnek nevezzük. Ez alatt a hőmérséklet-érték alatt, a lehűlés folytatódásával a növény már károsodik. A fagyvédekezés szempontjából kardinális jelentőségű fogalom, mert a legtöbb fagyvédelmi technológia esetében ehhez köthető a védekezés megkezdésének időpontja. Tekintettel arra, hogy a növények a különböző fenológiai fázisokban nagyon eltérő érzékenységet mutatnak a lehűléssel szemben, a kritikus hőmérséklet nagymértékben függ a növény fejlettségi állapotától. A legfontosabb hazai haszonnövények kritikus hőmérsékleti értékeit* a következő táblázat tartalmazza:

Alma

Fenológiai fázis 10%-os kár 90%-os kár
Ezüst csúcs -11.9°C -17.6°C
Rügypattanás -7.5°C -15.7°C
1/2 zöld -5.6°C -11.7°C
Szoros csokor -3.9°C -7.9°C
Zöld bimbó -2.8°C -5.9°C
Piros bimbó -2.7°C -4.6°C
Első szirom -2.3°C -3.9°C
Teljes virágzás -2.9°C -4.7°C
Sziromhullás végétől -1.9°C -3.0°C


Szilva

Fenológiai fázis 10%-os kár 90%-os kár
Első dudor -11.1°C -17.2°C
Oldalt fehér -8.9°C -16.9°C
Zöld csúcs -8.1°C -14.8°C
Szoros csokor -5.4°C -11.7°C
Első fehér rügy -4.0°C -7.9°C
Első virág -4.3°C -8.2°C
Teljes virágzás -3.1°C -6.0°C
Kisgyümölcs -2.6°C -4.3°C


Cseresznye

Fenológiai fázis 10%-os kár 90%-os kár
Első dudor -11.7°C -17.2°C
Oldalt zöld -5.8°C -13.4°C
Zöld csúcs -3.7°C -10.3°C
Szoros csokor -3.1°C -7.9°C
Nyílt csokor -2.7°C -6.2°C
Fehér bimbó -2.7°C -4.9°C
Első virág -2.8°C -4.1°C
Teljes virágzás -2.4°C -3.9°C
Virágzás után -2.2°C -3.6°C


Szőlő

Fenológiai fázis 10%-os kár 90%-os kár
Első dudor -10.6°C -19.4°C
Késői dudor -6.1°C -12.2°C
Rügy kibomlása -3.9°C -8.9°C
Első levél -2.8°C -6.1°C
Második levél -2.2°C -5.6°C
Harmadik levél -2.2°C -3.3°C
Negyedik levél -2.2°C -2.8°C

*Az adatok tájékoztató jellegűek, a FAO Frost protections: fundamentals, practice, and economics kiadványa alapján.

Körte

Fenológiai fázis 10%-os kár 90%-os kár
Rügypattanás -8.6°C -17.7°C
Virágzó rügyek pattanása -7.3°C -15.7°C
Szoros csokor -5.1°C -12.6°C
Első fehér rügy -4.3°C -9.4°C
Összes rügy fehér -3.1°C -6.4°C
Első szirom -3.2°C -6.9°C
Teljes virágzás -2.7°C -4.9°C
Sziromhullás végétől -2.7°C -4.0°C

Sárgabarack

Fenológiai fázis 10%-os kár 90%-os kár
Rügyfakadás -4.3°C -14.1°C
Piros kehely -6.2°C -13.8°C
Fehér gömb -4.9°C -10.3°C
Első szirom -4.3°C -10.1°C
Teljes virágzás -2.9°C -4.7°C
Kisgyümölcs -2.3°C -3.3°C

Őszibarack

Fenológiai fázis 10%-os kár 90%-os kár
Első dudor -7.4°C -17.9°C
Piros kehely -6.1°C -15.7°C
Piros kehely -4.8°C -14.2°C
Rózsaszín rügy -4.1°C -9.2°C
Első szirom -3.3°C -5.9°C
Teljes virágzás -2.7°C -4.9°C
Kisgyümölcs -2.5°C -3.9°C

Meggy

Fenológiai fázis 10%-os kár 90%-os kár
Első dudor -7.4°C -17.9°C
Oldalt zöld -5.8°C -13.4°C
Zöld hegy -3.7°C -10.3°C
Szoros csokor -3.1°C -7.9°C
Nyílt csokor -2.7°C -6.2°C
Első fehér rügy -2.7°C -4.9°C
Első szirom -2.8°C -4.1°C
Teljes virágzás -2.4°C -3.9°C
Sziromhullás végétől -2.2°C -3.6°C

Szőlő

Telepítés/Fajta 10%-os kár 90%-os kár
Frissen telepített -1.1°C
Fás tőkék -20.6°C
Francia hibridek -22.2°C -23.3°C